logo
Mensendieck Weidevenne
Welkom
Praktijk
Mensendieck
Re-mind
MedicalKinetics
Triggerpointtherapie
Medical Taping
Slaapoefentherapie
Kwaliteit
Vergoedingen
Tijden & Contact
Klachtenprocedure

Massage & triggerpointtherapie

Marjolijn Tillemans kan naast oefentherapie massagebehandelingen en triggerpointtherapie aanbieden. Die technieken integreert ze in haar werkwijze binnen de oefentherapie Mensendieck om de behandeling waar nodig te kunnen ondersteunen.  

In sommige gevallen help het stimuleren van de circulatie van spieren, door middel van massages, een klachtenpatroon sneller te doorbreken. Om terugkeer van klachten te voorkomen is het belangrijk bewust om te leren gaan met uw manier van houding, beweging, ademhaling en ontspanning. Door de technieken met elkaar te combineren bent u dus nog sneller van uw klachten af.

Wat zijn triggerpoints?

Een triggerpoint is een pijnlijke verharde plek in een spier doordat hier spiervezels zijn verkrampt. De belangrijkste kenmerken van een triggerpoint is dat deze pijn doet wanneer men er op drukt en meestal de pijn afleidt naar een andere (herkenbare) plek (uitstralingsgebied). Een triggerpoint kan actief zijn en dan voor klachten zorgen of meer latent aanwezig zijn. In het laatste geval is het triggerpoint wel pijnlijk als men er op drukt maar zorgt niet voor duidelijke klachten. Voor meer uitleg kunt u op deze link klikken om een video bekijken.

Klachten door triggerpoints

Een triggerpoint geeft een verhoogde spierspanning en verkort een spier. Dit geeft stijfheid, pijn en bewegingsbeperking. Verder kunnen hierdoor zenuwen en bloedvaten beklemd raken. Door de verkramping ter plaatse van een triggerpoint wordt ook de bloedcirculatie belemmerd waardoor een gebrek aan zuurstof ontstaat en afvalstoffen zich ophopen. Dit leidt uiteindelijk tot een negatieve vicieuze cirkel waar de spier niet meer uitkomt. Gerichte behandeling is dan het advies. Klachten die kunnen ontstaan door triggerpoints zijn bijvoorbeeld een tennisarm, hoofdpijn, oorpijn, gevoelloosheid/tintelingen in handen en voeten en symptomen als duizeligheid en misselijkheid. Klachten en symptomen in gewrichten zoals de schouder, heup, knie, voet en pols die worden omschreven als ontstekingen aan pezen en slijmbeurzen en bijvoorbeeld het carpaal-tunnelsyndroom zijn vaak niet meer dan aanwezige triggerpoints. Triggerpoints spelen vaak ook een rol bij fybromyalgie.

Triggerpoint therapie, ontwikkeld door Simons en Travell is een wetenschappelijke onderbouwde en aangetoonde wijze om pijnproblemen op te lossen. Later is door Clair Davies een boek geschreven waarin verkort, maar in duidelijke en begrijpbare taal dezelfde principes vermeld staan. Deze vorm van coaching en massage kan een oplossing bieden voor mensen met chronische pijn, overbelasting van het bewegingsapparaat of andere pijnklachten.

Ontstaan van triggerpoints

De oorzaak van triggerpoints is zeer divers. Dit kan zijn een ongeluk, een valpartij, verrekking, te zwaar tillen, te intensief trainen of te hard en te lang onwennig werk doen waarbij spieren worden overbelast. Ook de chronische overbelasting van spieren (bureauwerk) is een belangrijke veroorzaker. Verder kunnen factoren als stress, hormonale storingen, slaaptekort en voedingsaspecten een rol spelen. Een triggerpoint kan op een gegeven moment een keten van triggerpoints in andere spieren veroorzaken.

Veel mensen denken ten onrechte dat de oorzaak van de pijn altijd op dezelfde plaats ligt als de pijn zelf. Dit is niet altijd het geval. Pijn kan worden veroorzaakt door zogenaamde "knopen" die ontstaan door overbelasting van een spier, bijvoorbeeld door stress, ongelukken, repeterende bewegingen of verwondingen. Als triggerpoints te lang bestaan wordt de functie van de spier minder. De omliggende zenuwbanen worden beïnvloed en andere spieren moeten het werk overnemen. De pijn in de uitstralingsgebieden wordt dan erger. Gelukkig vertonen triggerpoints voorspelbare symptomen.

Vooral de combinatie van triggerpoint-massage, dagelijkse zelfbehandeling (een paar minuten per dag), eenvoudige oefeningen en af en toe een gesprek over de oorzaak van de pijn en de vervolg aanpak, is de magische formule.

Zie ook dit duidelijke fimpje op youtube voor een extra uitleg over triggerpoints.

Mensendieck Weidevenne 0299 420459 Abel Tasmanplein 93 1448 NL Purmerend  | info@mensendieckweidevenne.nl